"Nuroz": Fa'amanatuga fa'asolo a le tusiata o Jala Wahid o le Tausaga Fou Kurdish

I Sophie Tappeiner i Vienna, na faʻamamafaina e le tusiata le faʻaaliga o aganuu Kurdish i le vaeluaga o tala faʻasolopito ma mea moni.
O le fa'aaliga fou a le tusiata a Lonetona Jala Wahid "Newroz" i Sophie Tappeiner na faaigoa i le faamanatuina o Mati Spring Equinox e faamanatu ai le Tausaga Fou Kurdish.E ala i siva ma afi afi, e le gata na amataina e le au Kurds le tautotogo, ae na mafaufau foi i le saolotoga mai pulega sauā.Ina ia faʻaitiitia le faʻamanatuga o Newroz, na faʻasaina e le malo o Turki le sipelaga Kurdish o Nowruz, le faʻamanatuga o le Tausaga Fou a Iran.Ae ui i lea, o le sauniga afi a Nuroz, e atagia mai ai le 21 ave o le fuʻa Kurdish, o loʻo faʻaalia pea se lagona malosi o le auai i le Kurds-o se faʻailoga taua i le faʻataʻitaʻiga a Wahid.
Jala Wahid, "Newroz", 2019, faʻaaliga faʻaaliga, Sophie Tappeiner, Vienna.Fa'aaloaloga: Tusiata ma Sophie Tappeiner, Vienna;Ata: Kunst-Dokumentation.com
E lua matatioata lapo'a lapopoa o lo'o fa'apipi'iina i luga o le puipui fa'asaga, o le Vernal Pyre lanu meamata uliuli (galuega uma, 2019) ma le lanu moli auro Fa'amata'u lo Tatou Fu'a Iila (le fu'a feilafi e fa'amata'u ai i tatou)-e fa'amanatu ai fo'i le fa'ailoga o le malosi o le Solar Kurdish i luga o le fu'a a le atunu'u. .O le la na mafua ai le taamilosaga e faavavau o tino faaselesitila, ma molimauina ai le taamilosaga faifaipea o mea e tutupu i le olaga-fanau mai, faamanatuina, maliu, faavauvau-e suia pea i le aluga o taimi.I luga o le eleele avanoa i le va o la e lua, tu i le tele o lanu viole, mumu ma lanu enaena lanu o vae fafine (sumavae mafaufau, whiplash halo, afi ma sashain).O nei tino pito i lalo ifo o sexy e afifiina tutusa i gauga e pei o ie, lea e le gata ina tosina mai ai a latou taimi-taua gaioiga le taua, ae e tosina mai ai foi le paʻu manifinifi ma aano o loʻo i lalo, lea e faʻamaonia ai le auala e fatuina ai le faʻatamaʻitaʻi e ala i lavalava.I isi nofoaga, e lua teuga ulu e faia i maamora, taffeta, ma lopa miyuki - fugala'au fugala'au ma apogaleveleve vaveao - e pei o laei masani a tamaitai Nuróz.
Jala Wahid, pale cinder, 2019, alumini, taffeta, nylon, miyuki lopa, 72 × 23 × 22 cm.Fa'aaloaloga: Viena tusiata ma Sophie Tappeiner;ata: Kunst-Dokumentation.com
O le faʻatulagaina o le la a Wahid, ulu ma vae o loʻo faʻaalia ai le sootaga i le va o le amio ma le eleele, ae o vaega eseese e leʻo atoatoa.O le fa'amalama fa'atauva'a o vaega ta'itasi e fa'auigaina o se vaaiga toe fa'aleleia o se siva fa'afiafia, lea e mafua ai ona fenumia'i le va ma le va o elemene fa'atusa ona o le emo o pulu, ma'a iasepi ma fiberglass.E tutusa ma le vaʻaiga faʻatusatusa o le la, o le vaʻaiga mataʻutia o moli e faʻasino i le taamilosaga o le ao ma le po, ma faʻamalosia ai le ola faʻatasi o le faʻanoanoa ma le faʻamanatuga, lea e taua i le uiga ma le faʻaaliga o Nuróz.E ala i le suitulaga o fa'atinoga vaevae mo fa'ata'ita'iga fa'atusa, o lo'o fa'amamafaina ai e le tusiata le tulaga moni o le malaga a tagata fa'apolokiki e ala i gagana fa'atusa.
Jala Wahid, "Le Tama Fiery", 2019, vaaiga faʻapipiʻi, Sophie Tappeiner, Vienna.Fa'aaloaloga: Tusiata ma Sophie Tappeiner, Vienna;Ata: Kunst-Dokumentation.com
O le leo o pa'u e sau mai le fogafale pito i lalo o le faletusi e fa'atupuina ai se malosi e fa'ailoa mai ai o le siva e sili ona va'aia.O le lipine pito i lalo "Fiery Father" o loʻo faʻaalia ai se faasologa o ulutala Igilisi i totonu o se faʻailoga masani e faʻataʻitaʻia le gagana Arapi.O se fuaiupu na tusia e Wahid o loʻo faʻafefeteina i le sasaina o ata Arapi ma le taʻaloga a Peresia, ae o le pito i tua o le ata e tafe ai le suauu ma le vai i lalo o le malamalama o le masina.O le ulutala o le galuega e faasino i le suauu Baba Gul i le itu i matu o Iraq-le mea ua taʻua o le tama o le afi-lea ua mu mo le faitau afe o tausaga, ma ua finauina e le au Kurds lenei pulega.Pe a faatusatusa i faatagata i luga o le fogafale i luga, o upu feilafi a Tama ma sasa na iu lava ina faaalia ai le nofoaga autu o faafiafiaga o le Newroz, ae na avea aʻu e daf ma molimau i le siva: “O le siva e aunoa ma le amanaiaina o le oti ma le kalave e maua mai i le pei ona fai mai a Wahid i lana solo, e. na tanumia i Baba Gurgur, faʻamalosia le aganuʻu Kurdish e ala i le fesoʻotaʻiga o tala faʻasolopito ma mea moni e ala i le faʻaalia o taamilosaga masani ma toe foʻi i le lumanaʻi.Tu ma aga e fa'aalia.
Ata autu: Jala Wahid, Newroz, 2019, faʻaaliga faʻaaliga, Sophie Tappeiner, Vienna.Fa'aaloaloga: Tusiata ma Sophie Tappeiner, Vienna;Ata: Kunst-Dokumentation.com
I le 1957 Gallery i Lonetona, na suʻesuʻeina ai e se tusiata Ghana le talitonuga a Stewart Hall e faapea o le faasinomaga faaleaganuu "e a le lumanaʻi ma le taimi ua tuanaʻi"
I le fa'aaliga muamua lava na faia i le laumua o Sadie Coles, na fa'atauva'a e le tusiata ata ma togi o se vaitaimi ua mavae.
O se komiti fou a le Cell Project Space o loʻo feagai ma fesili e uiga i la matou faʻalavelave i le faʻatupuina o taulaga
Faatasi ai ma le faasinomaga o Manchuria, na alu atu ai le tusiata i luga o se uila afi i le China Eastern Railway e suʻesuʻe le paʻu o measina o Northeast Province.
O le faʻaaliga faʻapitoa mo le faʻataʻitaʻiga faʻaonaponei a Rusia o loʻo vaʻavaʻai i le auala na tuʻuina atu ai e Rusia i lalo o le taʻitaʻiga a le Peresetene Rusia o Vladimir Putin faʻamatalaga mo le gaosiga o faatufugaga i le luasefulu tausaga talu ai.
I VITRINE i Basel, na faia ai e le tusiata se siʻosiʻomaga e pei o fale tifaga e atagia ai le matagofie o felauaiga lautele.
I Vleeshal i Middelburg, o le avanoa pogisa a le tusiata o loʻo faʻaalia ai le mamafa o le colonial a le taulaga ma le le vaaia o tino uliuli.
I Felix Gaudlitz i Vienna, o se faasologa o ata na puʻeina e le tusitala Farani o se faʻataʻitaʻiga lelei o le vavalalata.
E ala mai i se faasologa o polokalame TV faʻatonu, o le Austrian Arts Festival e toe mafaufau loloto ai le auala e faia ai faʻaaliga i le taimi o le faʻamaʻi.
I le Wexner Art Center, na faʻaalia ai e le tusiata le fesoʻotaʻiga i le va o le Tulafono o Aia Tatau a Amerika o le 1965 ma le aʻoaʻoga lanu a Albers.
I le Yossi Milo Gallery i Niu Ioka, o ata faʻataʻitaʻiina o le Manitoba Forest na talepeina le faʻamoemoe o miti hippie.
I le "Princer Arts & Letters" a Austin, o galuega na faʻaalia e le au tusiata na toe faʻamaonia ai suʻega faʻaauau i le Iunaite Setete.
Mai le amataga o le Aby Warburg's Mnemosyne Atlas i Perelini e oo atu i faiga faaupufai a Corita Kent i Innsbruck


Taimi meli: Tes-25-2020